2021. nov 11.

3+1 ok, amiért nehéz férfinek lenni a 21. században

írta: Szántai Gábor
3+1 ok, amiért nehéz férfinek lenni a 21. században

Akár férfiként, akár nőként olvasod ezt a cikket bizonyára elgondolkodtál már azon, hogy mi lehet az oka annak, hogy sok férfi elnőiesedett, sok nő pedig erősen hordoz magán férfias jegyeket úgy mint: határozottság, céltudatosság, irányítás stb.

 

Összeszedtem 3+1 okot, amitől nehéz férfinek lenni a 21. században.

 

1. Nincsenek/alig vannak férfi nevelők

Ha végiggondolod, hogy bölcsödétől/óvodától a tanulmányaid befejezésig hány férfi tanított téged bizonyára rájössz, hogy legalább 90%-ban nők vettek körül… és legtöbbször ezek a nők határozottak, szigorúak voltak és irányítottak. Nők, tele férfias jegyekkel. Nem csoda, hogy már kiskorod óta azt látod, hogy a nők irányítanak, vezetnek, de hol voltak ez idő alatt a férfiak?

Sokszor vagy a munkahelyükön vagy rosszabb esetben például egy válást követően tőled távol és ritkán találkozhattál édesapáddal vagy más férfi példaképekkel.

 

2. Válások

A házasságok sokszor válással végződnek. Ennek számtalan oka van, ebbe most részletesen nem is megyek bele – bár kétségtelen, hogy sokszor lelkileg nem érett személyek lépnek házasságba és az önismeret hiánya rengeteg problémát eltakar.

A gyermek elhelyezési kérdéseket érintve pedig a gyermek sokszor az anyához kerül, amivel abban az értelemben minden rendben van, hogy az anyai szeretet nagy gyógyír lehet a léleknek, azonban férfi példaképek szempontjából a gyermek sokszor a férfi minőséget egy nőn keresztül tapasztalja meg. Emiatt pedig a leendő párkapcsolataiban is előfordulhat, hogy nem a férfi tölti be a férfi szerepeket, hanem a nő.

 

3. Kevés minőségi idő az apával

Generációk óta romlik a férfiasság minősége, így lehet, hogy már édesapád vagy nagyapád sem volt az a nagybetűs FÉRFI, akire felnézhettél volna, azonban előfordulhat, hogy bizonyos tulajdonságokat illetően a több minőségi idő az édesapáddal segíthette volna, hogy még férfiasabbá válj. Például ellesni a praktikáit, illetve, hogy a különböző kihívásokat az életében hogyan oldja meg.

 

3+1 Kevés lelkileg érett apa van

A nézőpontom szerint lelkileg érett férfinak az számít, aki tudatában van az érzelmeinek és azokkal kapcsolódni is tud, miközben felvállalja azt, hogy sebezhető, emiatt lesz „legyőzhetetlen”. Erre talán az egyik legjobb példa a 8 mérföldből, amikor Eminem mindent elmond magáról, emiatt már nem tudnak rajta fogást találni.

Ha nem láttad a jelenetet, ide kattintva megnézheted.

Az önazonosság az alapja a tiszta kommunikációnak férfi és nő között, valamint apa és gyermek között is. Ez egy olyan dolog, ami magával vonzza azt, hogy szembe kell nézni a legbelsőbb démonokkal, félelmekkel.

Az előző rendszer bizony mindezt nem támogatta, emiatt szüleink és nagyszüleink ezen az úton korlátoltabb mértékben tudtak dolgozni, mint mi.

Az internet adta lehetőségek olyan kapukat nyitottak meg a férfiasodás számára, ami évszázadok óta rejtve volt.

 

Fontos felhívnom a figyelmet arra, hogy a fenti pontok lehetnek kifogások, amiért egy hímnemű nem akar férfivé válni. Ugyanakkor mindez magában hordozza a lehetőséget is a változásra.

Hogyha a (leendő) gyermekeid számára szeretnél követendő példává válni, akkor érdemes végiggondolnod, hogy milyen számodra a tökéletes férfi példakép. Gyűjts össze tulajdonságokat, jellemvonásokat és az érzelmi oldalt se hagyd ki! Fogalmazd meg, hogy milyen érzelmeket szeretnél, ha a gyermekeid megtapasztalnának úgy mint például: boldogság, öröm, hála?

Miután az iskolában nem tanultuk meg milyen érzelmeink is vannak, emiatt ajánlom neked, hogy látogass el az Érzések listája oldalra és tanulmányozd át azt!

 

Ha érdekelnek a férfiasság lelki oldalát érintő témák, akkor csatlakozz a Facebook csoportunkba!

Szántai Gábor

férfi mentor

Szólj hozzá

férfi önismeret férfiasság y generáció y generációs probléma y generációs problémák